Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Η Βόλτα που κάναμε στο Ιόνιο με τον …Νιοράντε

    Το ηχητικό βιβλίο του Κερκυραίου συγγραφέα Γιώργου Καπράνου.

                                                                                                     (Φωτογραφίες Γιάννης Εγγλέζος)

Μια ξεχωριστή βραδιά με μνήμες, γεύσεις, μουσική, ιστορία και λογοτεχνία, από το Ιόνιο και τα καντούνια της Κέρκυρας, πέρασαν όσοι παρευρέθηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσαν: η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ένωσης Επτανησίων Ελλάδας και οι Εκδόσεις Studio Amid, στην αίθουσα του Καλλιτεχνικού Σωματείου Έλευσις Υδράνη, στο Γκάζι.

Αφετηρία της βραδιάς ήταν το βιβλίο «Ο Νιοράντες 4 κορφιάτικες κωμικοτραγικές ιστορίες» που απέκτησε … φωνή και κυκλοφορεί ως Audiobook, σε όλες τις χώρες του κόσμου μεταδίδοντας, διασώζοντας και συστήνοντας της ιστορία του Ιονίου και την ντοπιολαλιά της Κέρκυρας.

Οι ηθοποιοί: Νέλλη Γκίνη, Μιχαήλ Άνθης, Λεωνίδας Χρυσομάλης, Αμάντα Σοφιανοπούλου, Κατερίνα Μιλιώτη και ο συγγραφέας διαβάζουν τις 4 νουβέλες που μέσα σε 7 ώρες ακρόασης, μας ταξιδεύουν σε 200 χρόνια ιστορίας του τόπου, πλαισιωμένοι από την πρωτότυπη μουσική του Μιχάλη Αβραμίδη.


Στην εκδήλωση, παρουσία των καλλιτεχνικών συντελεστών και των καλεσμένων, προβλήθηκαν οπτικοακουστικά αποσπάσματα από το βιβλίο, μεταξύ των οποίων και η εισαγωγή σε ανάγνωση του Γ. Καπράνου στην οποία παρεμβάλλονταν φωτογραφίες και ταχυδρομημένα καρτ ποστάλ, της Κέρκυρας του 1900, των οικογενειών Καλλάρη, Τόμπρου, από το αρχείο της δημοσιογράφου και ιστορικής ερευνήτριας Νατάσας Μποζίνη η οποία συντόνισε και την εκδήλωση.

Στον χαιρετισμό του

ο Γιώργος Δρυμωνιάτης - Κασιμάτης Συγγραφέας, μέλος Επιτροπής Εποπτείας ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης και αντιπρόεδρος του Καλλιτεχνικού Σωματείου Έλευσις Υδράνη είπε μεταξύ άλλων:

« Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα σας παρουσιάσουμε τον υπέροχο Νιοράντε του Γιώργου Καπράνου , ένα καινοτόμο, ηχητικό βιβλίο των Eκδόσεων Studio Amid.

Τέτοιες εκδηλώσεις, με τη συνεργασία διάφορων πολιτιστικών φορέων και ανθρώπων, που ακόμα φυλάσσουν Θερμοπύλες , πιστεύω πως αποτελούν πνευματικές θαλερές οάσεις, μέσα στην έρημο τούτης της υλιστικής παρακμής που ζούμε σήμερα.»

Στην ομιλία της

η Κατερίνα Λέκκα Έφορος της ΙΟΝΙΟΥ Βιβλιοθήκης και συγγραφέας με μια εκτενή προσέγγιση αναφέρθηκε στον τρόπο που ο συγγραφέας Γ. Καπράνος ζωντανεύει και διασώζει την ιστορία και τη λαογραφία του τόπου του, δημιουργώντας ολοκληρωμένους χαρακτήρες και τύπους ανθρώπων του νησιού σαρκάζοντας με τρυφερότητα τις καλές και τις κακές τους όψεις.


Ενώ κλείνοντας περιέγραψε τους στόχους, τις δράσεις και τον ρόλο της Ιονίου Βιβλιοθήκης.

«Η δημιουργία της Ιονίου Βιβλιοθήκης είναι μια πρωτοβουλία της Ε.Ε.Ε και η επωνυμία «ΙΟΝΙΟΣ» προαναγγέλλει τον υψηλό στόχο που έχει θέσει η ΕΝΩΣΗ ΕΠΤΑΝΗΣΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ για την προώθηση και διάδοση του επτανησιακού πολιτισμού τόσο εντός όσο κι εκτός των γεωγραφικών συνόρων των νησιών του Ιονίου, μέσα από προγραμματισμένες συνεχείς δράσεις της Ι.Β. που αφορούν τις τέχνες και τα γράμματα.


Φιλοδοξούμε η Ιόνιος Βιβλιοθήκη σύντομα να λειτουργήσει και να εγκαταστήσει τον έντυπο πνευματικό της θησαυρό σε δικό της κτήριο. Τα βιβλία που συγκεντρώνονται, καταγράφονται και αποθηκεύονται σε ειδικό χώρο της Ε.Ε.Ε για την οργάνωση της Ιονίου βιβλιοθήκης, μέρος αυτών προσφέρονται για ενίσχυση στις βιβλιοθήκες των νησιών του Ιονίου Πελάγους, αλλά και σε όλη τη χώρα, με αναφορά στους συγγραφείς που τα έχουν προσφέρει αφιλοκερδώς.Πρόσφατα εγκαινιάσαμε μια καινούργια σειρά δραστηριοτήτων με τίτλο «Θησαυροί των Επτανήσων» με σκοπό η Ι.Β να καταγράψει, να προβάλει και να διαδώσει τα μοναδικά πολιτισμικά προϊόντα των Επτανήσων».

Η Κερκυραία ηθοποιός Νέλλη Γκίνη, περιέγραψε απολαυστικές στιγμές από τα παρασκήνια των ηχογραφήσεων του βιβλίου και τη συγκίνηση που ένιωσε όταν κλήθηκε να υποδυθεί χαρακτήρες γυναικών, του προηγούμενου αιώνα από τον τόπο της, σε μια παραγωγή-παρακαταθήκη και για τις επόμενες γενιές που θα τους δώσει την ευκαιρία να ακούν την τοπική ντοπιολαλιά σε όλα τα μέρη του κόσμου.

Ο Ηθοποιός και ιδρυτής του Καλλιτεχνικού Σωματείου «Καλλιτέχνες» Λεωνίδας Χρυσομάλης κατέθεσε την εμπειρία ενός …Μανιάτη που με τη διδασκαλία του Κερκυραίου σκηνοθέτη Μιχαήλ Άνθη, ήρθε σε επαφή με το Ιόνιο, τη γλώσσα και γνώρισε το ψυχογράφημα των Κερκυραίων, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου και τους ρόλους που κλήθηκε να υποδυθεί.


Συγκινημένος ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Καπράνος, ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, σκιαγράφησε τον Νιοράντε των Επτανησίων, τη σύνδεσή του με την όπερα του δρόμου , την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των κατοίκων του Ιονίου και αποκάλυψε τα πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα που «κρύβονται» πίσω από τις 4 νουβέλες.
Η παρουσίαση ολοκληρώθηκε με την ηθοποιό Ιωάννα Μπογδάνου που ερμήνευσε δύο παραδοσιακά τραγούδια:
«Βάρκα θέλω ν΄αρματώσω» και «Καλιώρα να χουν οι ελιές» με τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να τη συνοδεύουν ακαπέλα.

Ακολούθησε κέρασμα με γαστρονομικές γεύσεις από την Κέρκυρα ενώ η βραβευμένη Κερκυραία μαγείρισσα και συγγραφέας Ρένα της Φτελιάς, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, ΄΄ξενάγησε΄΄με προθυμία, τους αμύητους στην κουζίνα του τόπου της, δίνοντας πληροφορίες και συνδέοντας τις παραδοσιακές συνταγές με τη λαογραφία και την ιστορία.

Τη βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους : Ο Κυθηραίος Συνταγματολόγος Γεώργιος Κασσιμάτης, οι συγγραφείς:
Όμηρος Αβραμίδης, Μαίρη Μαυρωνά, η ηθοποιός συγγραφέας και σκηνοθέτης Τιτίκα Σαριγκούλη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Τάκης Αλεξανδράκης, οι εκδότες Διονύσης Βίτσος (Εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ), Βασιλική Γκουρνέλου (Εκδόσεις ΑΥΡΑ) ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Μιχαήλ Άνθης, οι ηθοποιοί Κατερίνα Μιλιώτη, Δημήτρης Τσοϊδάκης, φίλοι από όλα τα νησιά του Ιονίου και διάφορα μέρη της Ελλάδας.ο Πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγιου Ματθαίου Κέρκυρας Ανδρέας Καποδίστριας, εκπρόσωποι σωματείων, μέλη της Ε.Ε.Ε. , φίλοι από τα νησιά του Ιονίου και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Η Ιόνιος Βιβλιοθήκη της Ε.Ε.Ε www.ionianlibrary.gr &

οι Εκδόσεις Studio Amid www.studioamid.gr


Ευχαριστούν θερμά για την προσφορά τους με προϊόντα από την Κέρκυρα τις επιχειρήσεις:

1.ΟΙΝΟΠΟΙΙΕΣ:ΓΡΑΜΜΕΝΟΥ,ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ,ΝΙΚΟΛΟΥΖΟΥ
2.ΧΕΙΜΑΡΙΟΣ – ΤΣΙΤΣΙΜΠΥΡΑ
3.ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ – ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
4.ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗΣ – ΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΕΑΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
5.ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΙΑ – CORFU BEER
6.ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΡΕΣΚΩΝ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ – ANTICHI SAPORTI
7.EΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ
8.ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ – ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ

Τον τηλεοπτικό σταθμό: IONIAN TV και το ραδιόφωνο της ΕΡΤ OPEN για τον χρόνο που αφιέρωσαν να προβάλουν και να υποστηρίξουν την εκδήλωση.


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου