Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2011

Η ξεχωριστή εμπειρία από την παρουσίαση του Audiobook Ο Δρόμος του Φεγγαριού στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη έγινε η πρώτη παρουσίαση του ηχογραφημένου βιβλίου Ο Δρόμος του Φεγγαριού, στην Ελλάδα και επεφύλαξε για τους συντελεστές μια συγκινητική βραδιά Η εκδήλωση μεταδώθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου με την τεχνική υποστήριξη του σκηνοθέτη Δημήτρη Καμπά..
Πραγματοποιώντας αυτήν την παραγωγή ακολουθήσαμε βασικές αρχές προσβασιμότητας στο audiobook, για το σύνολο των ακροατών.

Μάλιστα δημιουργήσαμε ξεχωριστό πληροφοριακό υλικό σε ηχητική και έντυπη μορφή (braiile) ειδικά για ακροατές με προβλήματα όρασης.

 Συνειδητά αποδεχθήκαμε τις προσκλήσεις από καταστήματα με προδιαγραφές πρόσβασης σε ΑΜΕΑ αλλά και τεχνικό εξοπλισμό ώστε να εξυπηρετηθεί το σύνολο των πολιτών.

 Η κίνηση ήταν συμβολική και στο πλαίσιο των απόψεων που έχουν οι συντελεστές αυτής της παραγωγής για την άρση κάθε κοινωνικού αποκλεισμού.

Απευθυνθήκαμε σε ελάχιστους πιθανούς ακροατές με προβλήματα όρασης ώστε να κρίνουν οι ίδιοι το αποτέλεσμα και να βελτιωθούμε.
Στην Κύπρο νιώσαμε δικαιωμένοι. Οι κριτικές μας ενθάρρυναν.
Στην Θεσσαλονίκη όμως κυριολεκτικά αιφνιδιαστήκαμε από την προσέλευση ακροατών με προβλήματα όρασης.

Παρά την καταρρακτώδη βροχή και την μικρή επικοινωνία μας τίμησαν με την παρουσία τους περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι που τα ηχητικά και ηλεκτρονικά βιβλία είναι η λύση τους για την επαφή με την λογοτεχνία.

Ακόμη σημαντικότερο για εμάς είναι όμως το ότι όλοι οι παρευρισκόμενοι και ενώ αιφνιδιάστηκαν στην αρχή με τις αναλυτικότερες περιγραφές ακόμη και του χώρου και των ανθρώπων, στη συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι αυτό είναι απαραίτητο καθώς χιλιάδες πολίτες δεν βλέπουν όλα όσα όλοι.
 Έτσι είναι χρέος του συνόλου να το αντιλαμβάνεται και να παρέχει αυτές τις πληροφορίες ακόμη και περιγράφοντας το δάπεδο ή την μορφή του συγγραφέα.
Μακάρι να ήμασταν περισσότερο οργανωμένοι .
Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμβολική μας κίνηση θα βρει έδαφος. Αυτή η βραδιά μας άλλαξε σε κάτι.

Διακόσιοι και πλέον άνθρωποι μας τίμησαν με την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί έμειναν όρθιοι μέχρι το τέλος.
Σας ευχαριστούμε όλους και μέσα απο την καρδιά μας ελπίζουμε τα ηχογραφημένα βιβλία να γίνουν κομμάτι των ελλήνων

Για τους επισκέπτες μας με προβλήματα όρασης υπήρχαν οι πληροφορίες του οπισθόφυλλου σε γραφή Brailie και σε δύο σταθμούς μπορούσαν φορώντας ακουστικά να ακούσουν μια ηχητική απόδοση των εικόνων και του σκεπτικού ώστε να λάβουν όσες σχεδόν πληροφορίες είχαν και οι βλέποντες.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης γινόνταν και μια μικρή περιγραφή για τον χώρο, τα πρόσωπα και το περιβάλλον.
Ο συγγραφέας Όμηρος Αβραμίδης ανάμεσα στους θεατές και τους ακροατές
.
Στην Κύπρο πολύτιμες συμβουλές μας έδωσε ο Χρηστάκης Νικολαϊδης από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Τυφλών. Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε δίπλα μας η εξαιρετική Ελένη Καρυπίδου από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών.

Στη φωτογραφία μαζί με τον συγγραφέα Όμηρο Αβραμίδη

Η πρόβα λίγη ώρα πριν την έναρξη της παρουσίασης του Audiobook o Δρόμος του Φεγγαριού στη Θεσσαλονίκη, με τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Αβραμίδη και τον σκηνοθέτη Γιώργο Κορδέλλα
Νατάσα Μποζίνη στην παρουσίαση και περιγραφή,Σπύρος Τσιάπος στο πιάνο.

Στις αναγνώσεις αποσπασμάτων οι ηθοποιοί απο το ΚΘΒΕ: Πολυξένη Σπυροπούλου, Βασίλης Σπυρόπουλος, Μιχάλης Γούναρης, Κώστας Χατζησάββας, Κώστας Ίτσιος .


Οι ηθοποιοί Κώστας Χατζησάββας και Πολυξένη Σπυροπούλου διαβάζουν αποσπάσματα.

Ο Ηθοποιός Κώστας Ίτσιος
Οι ηθοποιοί Βασίλης Σπυρόπουλος και Μιχάλης Γούναρης διαβάζουν αποσπάσματα από το Audiobook Ο Δρόμος του Φεγγαριού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου