Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η ΛΟΥΚΙΑ ΦΡΑΝΤΖΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟ "MEA CULPA"



«Το θέμα στο οποίο επικεντρώνεται το “Mea Culpa”, δηλαδή η απομόνωση και ο κοινωνικός αποκλεισμός ατόμων με «ιδιαίτερη» συμπεριφορά, είναι κάτι που συναντάμε δυστυχώς συχνά στην κοινωνία μας. Μέσα από το έργο, λοιπόν, δεν αντιλαμβάνεσαι μόνο πως είναι η ζωή και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα συγκεκριμένα άτομα, αλλά και το πόσο σκληρή και επίπονη είναι αυτή η κατάσταση για τις οικογένειές τους ή τα πρόσωπα που τους φροντίζουν – πράγμα που συνήθως ξεχνάμε. 

Για αυτούς τους λόγους, είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετείχα στη συγκεκριμένη δουλειά. Η θεία Μαίρη, αδερφή της Ζωής, με προχωρημένες ιδέες και αντιλήψεις για την τότε κοινωνία, λόγω της διαμονής της για μια εικοσαετία στο Λονδίνο, αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με απόλυτη λογική, δίχως παρορμητισμούς και εξάρσεις. Κατανοεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα των ατόμων με «ιδιαίτερες ανάγκες». Λειτουργεί περισσότερο εξισορροπητικά και θα μπορούσαμε να την παρομοιάσουμε σαν μια ζυγαριά, που μετράει το σωστό και το λάθος, σύμφωνα πάντα με την άποψή της και του δικού τη τρόπου αντίληψης των καταστάσεων. Πολλές φορές βέβαια, γίνεται εριστική, εγωίστρια και παρασύρεται από την ανάγκη της να εκσυγχρονίσει τους γύρω της σε μια εποχή που για την Ελλάδα, όλες αυτές οι απόψεις θεωρούνταν εκτός πραγματικότητας ή δύσκολες ως προς την υλοποίησή τους.    
Ελπίζω να γίνονται συχνά τέτοιες δουλειές και να προβάλλονται εξίσου σημαντικά θέματα που αφορούν ολόκληρη την κοινωνία.»

Λουκία Φραντζίκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου