Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

Επιστολές από την Μικρασιατική Εκστρατεία

(Προδημοσίευση από το Audio Book:"Ντοκουμέντα Από τα Μέτωπα 1"   Παραγωγή: www.studioamid.gr 
Έρευνα-Σχεδιασμός: Νατάσα Μποζίνη)

Επιστολές του Άγγελου Καλλάρη από τα μέτωπα του Α΄Παγκοσμιου Πολέμου και την Μικρασιατική καταστροφή.


Ήταν ο μικρότερος γιός του Στρατηγού Καλλάρη με έφεση στη μουσική και τη ζωγραφική.
Έλαβε μέρος στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια στη Μικρασιατική Εκστρατεία. Έπεσε στη μάζη του Ουσάκ στις 20 Αυγούστου του 1922.

Για πολλές ημέρες είχε κυρηχθεί αγνοούμενος. Όταν επέστρεψαν κάποιοι συμπολεμιστές του, τότε η οικογένεια έμαθε τον τόπο και τον τρόπο που ο Άγγελος έπεσε στη μάχη, όπως το 1912 στη Μανωλιάσσα και ο Αδερφός του Σπύρος.



ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΓΙΑ ΘΑΝΑΤΟ ΑΓΓΕΛΟΥ ΚΑΛΛΑΡΗ ΣΤΟ ΕΣΚΙ ΣΕΧΙΡ 

''ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ''
Εις τα θύματα της Μικρασιατικής τραγωδίας προσετέθη και ο γνωστός και συμπαθής εις την Αθηναϊκήν κοινωνίαν υπολοχαγός του πυροβολικού Άγγελος Καλλάρης, υιός του στρατηγού Καλλάρη πεσών ηρωϊκώς κατά ρας προ του Ουσάκ ατυχείς επιχειρήσεως του παρελθόντος Αυγούστου.
Μέχι προ τινος ο υπολοχαγός Καλλάρης εθεωρείτο αιχμάλωτος, η δε οικογένεια αυτού ανέμενεν από ημέρας σε ημέραν, ειδήσεις του ή την επάνοδόν του. Συνάδελφοί του όμως, επιστρέψαντες εκ Μ. Ασίας εβεβαίωσαν ότι ο Άγγελος Καλλάρης έπεσεν υποστηρίζων με τα κανόνια του την υποχώρησιν τμημάτων πεζικού καίτοι εγκαταληφθείς υπό πολλών ανωτέρων του.

Είναι ο δεύτερος υιός του στρατηγού Καλλάρη που θυσιάζεται εις τον βωμόν της Πατρίδος, του πρώτου αδελφού αυτού, πεσόντως, ως γνωστόν, εν Ηπείρω, κατά της θρυλικής μάχης της Μανωλιάσσας.''

Στο Αρχείο υπάρχουν πολλές επιστολές, καρτ ποστάλ και πίνακες του Άγγελου καθώς και επιστολές του στρατηγού Νίδερ προς τον Κ. Καλλάρη, στις οποίες αναφέρεται στον νεαρό στρατιώτη.
Μεταξύ αυτών και η παρακάτω κάρτα με ημερομηνία 27-07-1921 που την απευθύνη στην μικρή του αδερφή Χρυσιήδα.


Μπεμπεκάκι τι γίνεσαι;
Μόλις έλαβα γράμμα της μαμάς από 23 τρέχοντος.
Μεγάλη ταχύτης εις  το ταχυδρομείο
Είμαι καλά και ελπίζω και  εσείς το ίδιο.
Κάθομαι έξω από την σκηνή μου στη σκιά και γράφω, ακούω το κελάιδισμα μιας μικρής καρδερίνας που έπιασα προχθές  και την έχω σε ένα πρόχειρο κλουβί.


 Να μπορούσες να την  ήχες εκεί φαντάζομαι πόσο θα σου ήρεσε. Αλλά που να έλθει από τα βάθη της Ανατολής στην ευρώπη που ζήτε εσείς.

Φιλιά σε όλους
Ο αδελφός σου Άγγελος΄΄

Πολλά χρόνια μετά η αδερφή του θα μιλήσει για τα δυο της αδέλφια που έπεσαν στα μέτωπα.

(Επιλεγμένες επιστολές από τα μέτωπα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και της Μικρασιατικής Εκστρατείας είναι στο στάδιο της επεξεργασίας για να ενταχθούν στο Audiobook: ''Ντοκουμέντα από τα Μέτωπα΄΄  Έρευνα-Επιμέλεια Νατάσα Μποζίνη. Παραγωγή: www.srudioamid.gr )



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου